09/01/2010

'Öteki'ne bakmak

"Most people go through life dreading they'll have a traumatic experience. Freaks were born with their trauma. They've already passed their test in life. They are aristocrats."
Diane Arbus






'Fur: An Imaginary Portrait of Diana Arbus' filmini izledim bugün. 48 yaşında bileklerini keserek intihar eden fotoğrafçının hayat hikayesinin daha gerçekçi bir şekilde canlandırılmasını isterdim. Film, Hollywood'un 'Güzel ve Çirkin' masalının uyarlaması olmaktan öteye gidememiş.
Diane Arbus, zengin bir ailenin mensubu olmasına rağmen 'öteki'ni merak eden ve onu görmek için çaba harcayan bir fotoğrafçıydı. "My favourite thing is to go where I've never been"
Devler, cüceler, hilkat garibeleri, travestiler, ucubeler ya da sıradan insanlar... Arbus, sadece yaşadığı dönemde değil, halen 'öteki' olarak görülenleri fotoğrafladı. Kimi zaman en iyi kareyi yakalamak için öznesiyle 10 yıl süreyle görüştü.
Peki neden yaşamamayı tercih etti? 50'lerde kadın olmak, 'mutlu' evcilik oyununu oynamak ve gerçekle teşrik-i mesaisi... Yaşamak istememek için geçerli sebepler bence.

No comments:

Post a Comment