13/05/2013

Affedersiniz Bay Louboutin

Yüksek ökçelerin seksapelini inkara kalkışmıyoruz ama orta topuğun rahatlığını onlarda bulamıyoruz. 2013 ilkbahar-yaz sezonu da ayakkabı topukları konusunda “orta yolu” bulmuşken, topuklara merdiven dayayıp aşağı inmenin vaktidir.


En son sirke gittiğimde beş yaşındaydım. O cümbüşlü çadırda beni en çok büyüleyenin trapezciler olduğunu anımsıyorum. Elimde, o günlerden kalan bir midillinin üzerinde çekilmiş polaroid fotoğrafım olsa da trapezcilerin yüreğimi ağzıma getiren hareketlerini hipnotize olmuş bir şekilde izleyişim zihnimde canlanıyor. Geçtiğimiz günlerde, Christian Louboutin’in Daffodile model ayakkabılarıyla yürümeye çalışan bir kadına gözüm takıldığında bir trapezci gördüğümü sandım. Tek fark, sirkte değil, Nişantaşı sokaklarındaydık ve bu “trapezci” işinde çok usta görünmüyordu. Zira adımlarını atarken sağa sola sallanışı dikkati çekiyordu. “Seni gidi moda, kadınları rezil de, vezir de etmeyi başarıyorsun” diye iç geçirdim.
2013 ilkbahar-yaz sezonunun ayakkabı seçkisinde, “Bunlar da nereden çıktı?” nidaları atmamıza sebebiyet verecek ayakkabı modelleri çoğunlukta. Prada’nın geyşalara layık getaları, Celine’in vizon kürklü terlikleri ve Alexander McQueen’in içi Svarovski kristalleriyle dolu pleksi topuklu ayakkabıları... Daha fazlasına dayanamayacaksınız değil mi? Bu “estetik harikası” ayakkabıların yanı sıra bir de giymeye, yürümeye ve hatta gezmeye elverişli orta boy topuklu modeller mevcut. Garip ayakkabı modellerinin yanında normallikleriyle var olan bu ayakkabıları giyiniz, giydiriniz.


Öldüren topuklulardan makul ökçelere
Yakın moda tarihimize dönüp bakınca, öldüren topukluların hayatımıza girişi, ‘it-bag’ fenomeninden hemen sonraya tekabül ediyor. Chloé’nin külçe ağırlığındaki çantalarının kapış kapış gittiği 2005’ten sonra, lüks modaevleri yeni bir kazanç kapısı araladı ve ayakkabılar, yükselen topuklarıyla birlikte kadınların gardıroplarına giriş yaptı. Ökçelerin boyu öylesine yükseldi ki Christian Louboutin iki yıl önce tam tamına 16,5 santim topuğa sahip bir ayakkabı tasarladı. Hepimiz Victoria Beckham olmadığımız için (kendisinin, hamileliği esnasında bile devasa topuklularının tepesinde tüm serinliğiyle kameralara poz verdiğini hatırlayalım) bu ayakkabıları giyme konusunda pek de başarılı olamadık. Fakat yükselen topuklara da kayıtsız kalamadık.
2013 ilkbahar-yaz sezonunun aksesuar cephesinden gelen en iyi gelişme, orta boy topuklular oldu. Hayır, bu modeller emekli öğretmenler gibi görünmenize sebep olmazlar. Feminenliğinizden ödün vereceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Topuğu açıkta bırakan versiyonlarının çok feminen ve hatta seksi olduklarını iddia edebiliriz.


Ortada buluşalım
Über topukluları idare etmek zor zanaat. Onları giydiğinizde çantanızda babetlerinizi taşıdığınızı biliyoruz. Ayağınızdan çıkardığınızda ayak parmaklarınızın sevinç çığlıkları attıklarını duyuyoruz. Tüm bunlardan ötürü, orta boya doğru meyletmenizi tavsiye ediyoruz.
Orta boy topuklular, sezonun 60’lar temasıyla kol kola giriyor. Örneğin, diz altı çizgili bir elbiseyi bu modellerle giyerek dönemi tazeleyebilir ve bir Marc Jacobs hayranı olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Laduéee macaronlarının renklerini yansıtan fırfırlı bir bluzu yüksek bel jean ve kalın orta boy topuklu loafer’larla tamamlayıp sezonun pastel ruhuna bürünebilirsiniz. Kısacası, bu pabuçları giyme konusunda sayısız seçeneğiniz var. Üstelik yürürken dengenizi bulamama riski de yok.
*ELLE Mayıs sayısında yayınlanmıştır.