02/07/2009

Pardon, hafifmeşrep misiniz?

1900'lere kadar sigara içmek hafifmeşrep kadınlara mahsus bir ayrıcalıktı. Colette, 30'lu yıllarda elinde sigarasıyla erkeksi pozlar verdiği için 'Tü kaka' olmuştu, Marlene Dietrich ise pantolon giyerek Paris sokaklarında gezince polis tarafından ikaz edilmişti. Tarih boyunca bir yanda usturuplu ve edepli kadınlar, diğer yanda da hoppa ve aşifteler oldu. Tabu delicilersiz tarih, tatsız, tutsuz ve bayat olurdu bence. Virginia Woolf, Colette, Coco Chanel, Peggy Guggenheim ve Juliette Gréco olmasa tabular nasıl yerle bir edilirdi düşünün.
Ben de genelgeçer 'doğrulara' ve tabulara dil çıkarmayı uygun görüyorum. Kitsch aksesuarlara olan düşkünlüğümü de buna bağlayabiliriz. Emel Kurhan'ın Mavi Jeans için tasarladığı 'Yandım Aşkından' kolyesi, Vivienne Westwood'un 'Fuck Everybody Except Us' broşu, İpekyol'un 'Love' temalı broşu kitsch koleksiyonumun nadide parçaları.
Nicole Locher'in 'Perversion with a touch of class' diye tanımladığı tasarımları da tam aradığım kitsch'likte. İlk bakışta gayet masumane görünen antika ruhlu aksesuarlar, dantellerin üzerinde edepli edepli göz süzüyorlar karşılarındakine. Yakından bakınca içlerindeki hafifmeşreplik bir anda ortaya çıkıyor ve 'Kiss my ass', 'I love you, and you, and you, and you too' deyiveriyorlar.


,






1 comment:

  1. betul kasantug4 July 2009 at 10:56

    :) çok iyiler ya, özellikle kiss my ass yazılı olanı tam bana göre :))

    ReplyDelete