26/11/2012

Yeni sezonu kullanma kılavuzu



“Değişin” diye haykırıyor moda. Yeni siluetler, renkler, desenler ve temalar stillerinize adapte olma konusunda hevesli. Size düşense, vadedilen değişimin gönüllü neferleri olmak.

Renkler
Sonbahar sarıları
Sarı, geniş bir renk skalasını yelpaze gibi önümüzde açtı. Safran ve köri gibi baharat tonları da, balkabağının tatlı rengi de koleksiyonlarda karşımıza çıktı. Doğayı gözlemleyerek sonbaharla birlikte renk değiştiren yapraklardan ilham alın.
Kışlık pasteller
Geçtiğimiz sezonun sevimli pastel tonlarını unutun. Atlıkarıncaya binen şekerleme renkleriyle karşı karşıya değiliz bu sezon. Şükürler olsun! 2012 sonbahar-kış sezonunun pastel renkleri olgunlaştı. Chloé, Roland Mouret ve Jil Sander defilelerinde kışlık pastellerin en güzel tonları yer aldı.
Metalik
Parıldamak için dore ve lame yeterli değil. Sezonun hit renkleri mürdüm ve çam yeşili de parıltıdan nasipleniyor. Uzay Çağı’na ışınlanmadan önce bu metalik renk paletinde duraklamak isteyebilirsiniz.
Mürdüm
Yazın yediğiniz mürdüm eriklerinin renklerini sonbaharda gardıroplarınıza adapte edin. Alexander Wang ve Peter Som’un kreasyonlarında parlak haliyle aklımızı başımızdan alan bu renk, aksesuarlarda da kendini gösterdi. Bakınız: Céline’in büyük ebatlı portföy çantası ve Derek Lam’ın bilekten bantlı bootie’si.
Bembeyaz
Moda, kuralları altüst etmeye bayılıyor. Kim demiş kış günü bembeyaz giyinilmez diye? Proenza Schouler’de modern yorumuyla arz-ı endam eden pantolon-ceket takım, bembeyaz haliyle daha da albenili. Giambattista Valli ve Alberta Ferretti defilelerinde beyazlara bürüneceğimize dair mesajı aldık. 

Dönemler
60’lar
Bu sezon, 1960’ların öncü tasarımcıları Mary Quant, Paco Rabanne ve Pierre Cardin’in ayak seslerini duyuyoruz. Françoise Hardy ve Jane Birkin gibi ikonların stillerini gözünüzün önüne getirin ve onlardan yola çıkarak dönemin kodlarını stilinize uyarlayın. İhtiyacınız olan parçalar, A-kesimli elbiseler, bileğin üstünde biten pantolon ve kutu ceket ikilileri, grafik desenli mini etekler.
Edwardian
Tasarımcılar, Mad Men dizisinin ardından Downtown Abbey’nin popüler kültür evreninde yarattığı müthiş etkiye kayıtsız kalmadıklarını ispatladılar. İngiltere’de I. Dünya Savaşı’ndan önceki zamana tekabül eden Edwardian dönemini bu sezon en iyi simgeleyen markalardan biri Burberry oldu. Markanın koleksiyonundaki büyük cepli tüvit mantolar, topuklu Oxford ayakkabılar ve kasketler, Edwardian döneme ve İngiliz kırsalına övgü niteliğindeydi.

Temalar
Militer
Savulun, moda ordusu geliyor! Hakinin, “uygun adım, marş” diyerek pek çok koleksiyona giriş yapması militer trendinin başlıca kanıtı.
Dekoratif
Parıltılı taşlar, mozaik biyeler, göz kamaştıran düğmeler... Bu detaylar, süslü püslü cici kız kıyafetleri yaratmaktan çok uzaklar. Tasarımların yüzeylerinde oluşturdukları büyüleyici etkiyle birer arzu nesnesiler.
Uzakdoğu
Pek çok tasarımcının ilham panosunda Uzakdoğu motifleri ve bu kültüre ait detaylar vardı. Japon, Çin ve Kore ikonografilerini tasarımlarına taşıyan Dries Van Noten, harikalar yarattı. Acne’de, obi kemerlerinin modern yorumları podyumdaydı.
Folklorik
Sezonun folklorik temasının kökleri, Doğu Avrupa’nın zengin kültürüne dayanıyor. Çiçek desenleri, şal baskılarıyla kucaklaşıyor. Sonbaharın parlak renkleri, tasarımcıların kanvası olan kreasyonlarda hayat buluyor.
Neo Gotik
Moda, karalar bağladı. Endişeye mahal yok. Yas tutmuyor. Sadece, 2013 sonbahar-kış sezonunda siyah kıyafetlerle karanlık bir atmosfer yaratmayı tercih ediyor. Neo Gotik teması için derilerden yardım almayı da unutmuyor.
Barok
Minimalizmin sonsuza dek hüküm süreceğini düşünmemiştiniz değil mi? Fabergé yumurtalarını andıran kreasyonlar, Dolce & Gabbana ve Balmain defilelerinde podyumdaydı. Fazla mı iddialı?
Maskülen
Erkeksi parçalara feminen yaklaşım... Sezonun maskülen modasının simgesi olan takım elbiseler, hacimli kabanlar ve kruvaze ceketler, feminen izler taşıyor.

Siluetler
Volümlü
Düşük omuzlar ve hacimli formlar sezonun dış giyim parçalarının olmazsa olmazı. Koza kabanların içinde kendinizi kabuğuna çekilmiş bir kaplumbağa kadar güvende hissedebilirsiniz. Şıklık da cabası!
Vurgulu beller
Christian Dior’un ‘New Look’ silüetinden hareketle beller vurgulanıyor. Burberry defilesinin açılışının, belleri abartılı ceketler, mantolar ve eteklerle yapılışı mesajı en iyi şekilde iletti: Bellere vurgu. Stella McCartney, 2012 sonbahar-kış koleksiyonunda yer alan, sımsıkı belli ve geniş kalçalı triko elbiseleri için, “Kadın formunu değiştirmek ve kıvrımlarının altını çizmekle alakalı” dedi.
Bombeli omuzlar
Tasarımcılar, proporsiyonlarla oynayarak farklı silüetler yaratmayı seviyorlar. Bombeli omuzlar, proporsiyon oyunlarındaki son numara. Thierry Mugler’in beyaz paltosu, bu görüntünün en muhteşem temsilcisi. 
Kare
Hacimli kutu şeklinde kabanlar, vücuda yeni bir form kazandırıyor. Balmain’de gördüğümüz kare deri ceket, klasik biker’lara iyi bir alternatif oluşturuyor.

Kumaşlar
Kadife
Lüks dokular, sezonun maksimalist yönünü görünür kılıyor. Gucci’nin derin V dekolteli kadife elbisesini istiyoruz!
Tüvit
İngiliz mirasının dışavurumu olan tüvitler, Erdem, Daks ve Burberry gibi İngiliz markalarının yanı sıra Oscar de la Renta koleksiyonunda da bizlerleydi.
Brokar
Sezonun, “Az, çoktur” felsefesini takip etmediğini gösteren dokuların başında brokar geliyor. Dekoratif tamasıyla tamamlanan bu dokuyu gardıroplarınızda ağırlamaya hazırlanın.

Desenler
Koltuk kumaşı
Günümüzün modern ve minimal evlerindeki kumaş desenlerinden söz etmiyoruz. Büyükannelerin evlerindeki kitsch koltuk kumaşı desenlerini hatırlayın. Miu Miu, koltuk kumaşı desenli takım elbiseleriyle bu baskının en ateşli savunucusu. Christopher Kane, 70’lerin devore duvar kağıtlarından ilham aldı.
Karanlık çiçekler
İlkbaharın cıvıl cıvıl floral baskıları, yerlerini ağırbaşlı olanlara bırakıyor. Burberry’nin sararmış sonbahar çiçekleri ve yaprakları, Christopher Kane’in mor tül üzerinde açan siyah kadife çiçekleri ve Stefano Pilati’nin, siyah Yves Saint Laurent kalem eteğe kondurduğu zambak... 

Kilit parçalar
Pantolon-ceket takım
Sezonun pantolon-ceket takımları öyle bir hızla geldiler ki elbiseler arkalarına bakmadan ortadan kaybolmak durumunda kaldı. Evet bildiniz. Takım elbisenin fendi, elbiseyi yendi. Formal ve sıkıcı bankacı kıyafetleri gelmesin aklınıza. Sezonun takım elbiseleri, maskülenizmin en güzel örnekleri.
Deri elbise
Ejderha Dövmeli Kız filminde rol alan Rooney Mara, Calvin Klein’ın tasarımcısı Francisco Costa’nın ilahm perisi olunca siyah deri elbiselerin başrol oynadığı bir koleksiyonla karşılaştık. Farklı tasarımcılar, deri elbiseyi ele alma konusunda Costa’yı yalnız bırakmadı. Céline’in fermuar detaylı parçasıysa tek kelimeyle muazzam.
Pelerin
Pelerin, geçtiğimiz kış sezonundan bu sezona transfer oluyor. Pelerininizi, Sherlock Holmes’un gizemini taşıyarak giymeyi unutmayın.
Kalem etek
Sezonun kalem etek modelleri, “Yine mi kalem etek?” dedirtmiyor. Erdem’de dantelli, Burberry’de verev farbalalı, Mulberry’de payet işlemeli olarak karşımıza çıkıyor ve “Yaşasın kalem etek” diye bir nida atmamızı sağlıyor.

*ELLE Eylül sayısında yayınlanmıştır.

No comments:

Post a Comment