07/01/2015

Giysiler zırh mıdır?

İş hayatında başarıyı yakalayan kadınlar için modanın sadece giyinmekten ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Londra’da açılan bir sergi; moda, kadınlar ve güç ilişkisini sorguluyor.


Giysiler konuşurlar. Dile gelip, giyinip kuşanana dair her şeyi ifşa etmezler ama kişinin kimliğini görsel yolla deşifre ederler. Seçilen her kıyafetin karşınızdakine mesajlar taşıması da bundan. Floral desenli fırfırlı bir gömleğin anlattıklarıyla, jilet gibi bir takım elbisenin dillendirdikleri aynı değil. Giysilerin iletişim gücü iş hayatında daha da artıyor. 80’li yılların kocaman vatkalı ceketlerinin, erkek hakimiyetindeki iş dünyasında varolmaya çalışan kadınların silahı olduğunu unutabilir miyiz? Neyse ki kadınlar ve moda o günlerden bu yana epey yol aldı. En azından artık vatkalarını zırh gibi kuşanmıyorlar!


Güçlü kadınların geçit töreni
Londra’da bulunan Design Museum’daki “Women Fashion Power” sergisi, moda, politika, finans ve sanat gibi farklı alanlarda söz sahibi üst düzey yöneticilerin modayla ilişkilerine bakarken modanın son 150 yıllık sürecini ele alıyor. Üç bölümden oluşan sergi, gelmiş geçmiş en etkili giyinen 16 kadının fotoğraflarıyla başlıyor. Eşinin ölümünden sonra otorite sağlamak için erkek giyiminden kodlar kullanan Mısır firavunu Hatşepsut ve Hillary Clinton burada. 150 yıllık moda tarihçesi bölümündeyse, korseden kurtuluştan pantolon giyiminin yaygınlaşmasına kadın modasındaki devrimler anlatılıyor. Son bölümdeyse günümüzün güçlü kadınlarının kıyafetleri, onların modaya dair görüşleriyle birlikte sergileniyor.
Bu güçlü kadınlar arasında Net-a-Porter’nin kurucusu Natalie Massenet, moda tasarımcısı Vivienne Westwood ve top model Naomi Campbell var. Bu isimler modayla özdeşleşmiş oldukları için onlara rastlamak şaşırtıcı değil tabi. Ancak Paris’in ilk kadın belediye başkanı Anne Hidalgo, Kazak finans grubu BATT’ın Başkanı Alfiya Kuanysheva ve İngiliz haber spikeri Kirsty Wark kuşkusuz serginin sürpriz katılımcılarından. Kariyerleriyle öne çıkan kadınların moda gibi “hafif” bir konuyla ilgili fikir beyan etmelerini bekler miydiniz? Mesela, Morgan Stanley’nin Asya Pasifik Başkanı Wei Sun Christianson’a kulak verelim: “Erkeklerin dünyasında çalışmama rağmen uyum göstermek için feminenliğimi bastırmamaya karar verdim.” Bir yanda feminenlik kutlanırken, diğer yanda rahatlığa paye veriliyor. İngiliz hayır kurumu Kids Company’nin kurucusu ve yöneticisi Camila Batmanghelidjh, yönetim kurulu toplantılarına ayağında Crocs’larıyla katılıyor ve “Eğer etkilemek için giyinirseniz çok etkileyici olmazsınız” fikrini savunuyor. Londra’nın ünlü butiği Browns’un sahibi Joan Burstein da serginin öznelerinden. “Giydiklerim sayesinde kendimi daha önemli hissettim mi? Asla. Giysilerimle kendimden emin olmalıyım” sözleriyle modayla güç ilişkisine kendi yorumunu katıyor.



“Women Fashion Power” sergisini 26 Nisan 2015 tarihine kadar gezebilir ve modanın dönüştürücü gücü üzerine kafa yorabilirsiniz.

*Vogue Türkiye Aralık sayısında yayınlanmıştır.

No comments:

Post a Comment