29/09/2008

MODANIN KUTSAL MABETLERİ


Alışveriş merkezleri şehrin her köşesinde mantar gibi türüyor. Sanılanın aksine, moda, yüzlerce mağazanın iç içe girdiği bu mekanlarda hayatını idame ettiremiyor. Biz de bunun için modanın asıl ikametgah adreslerinin izini sürdük. Bakın karşımıza hangi butikler çıktı.

1. Kop-Art
Trendlerin üzerine basan ve hatta onlarla dalga geçen Kop-Art, nev-i şahsına münhasır tarzlara hizmet veriyor. Burada satılan her şeyden bir tane üretiliyor. Fotokopi makinesinden çıkmış gibi görünmek isteyen kızlarımızın tercih edeceği bir üretim şekli değil tabi bu. Kop-Art’ı Beyoğlu’ndaki türevlerinden ayıran ise buranın bir giysi dükkanından çok daha fazlasını ifade ediyor olması. Kop-Art’ın yaratıcıları Gamze Fidan ve Cansu Aybar giysi tasarlamanın dışında video art çalışmaları ve p(art)i organizasyonlarıyla da fikirlerini dışavuruyorlar. Fanzinler, müzik CD’leri ve aksesuarlar da kıyafetler kadar ilgi çekici.
Turnacibasi Sokak No:34/A Beyoglu
www.kop-art.com

2. Atölye Mariposa
Amélie Poulain bir film kahramanı olmasaydı, Virginia Woolf da hala yaşasaydı birlikte alışverişe çıktıklarında ilk uğrayacakları yer Atölye Mariposa olurdu. Viktorya döneminin İngiltere’sini yad eden çiçek desenli elbiselerden hangisini alacaklarını şaşırırlardı. Alışverişlerini geniş kenarlı birer şapka alarak tamamladıktan sonra burada satılan porselen fincanlarda çaylarını yudumlarlardı.Hafta içi 10.00-20.00, hafta sonu 11.00-21.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Şimşirci Sokak No:11/A Cihangir-Beyoğlu
Tel: 0212 249 04 83

3. Mine Kerse
Metrekare başına düşen yaratıcı insan bolluğuyla ünlü Çukurcuma’da, Mine Kerse kendi ismini taşıyan dükkanında çanta, şapka ve ayakkabı satıyor. Moda dergilerinin her ay yeni bir ‘must-have’ çanta ilan ettiği günlerde Mine Kerse’nin tasarladığı çantalar tam da aradığımız şey aslında. Onun çantalarını farklı kılan hem tasarımını hem de dikim ve yapımını bizzat kendisinin üstlenmesi. Kerse, tasarımlarında kanvas, çadır bezi, deri, yün ve keçe gibi malzemeleri, dikiş makinesi kayışı, köpek tasması ve palaska gibi alışılmışın dışında materyallerle birleştiriyor.
Faik Paşa Yokuşu No:1/A Çukurcuma-Beyoglu
Tel: 0212 249 35 61

4. Art.i.choke
Türkçe meali ‘boğazıma takılan sanat’ veya ‘enginar’ olan Art.i.choke, kendisini keçe tasarımcısı olarak tanımlayan Öykü Thurston’ın tasarımlarını ağırlıyor. Thurston Japonya’da eğitim aldığı sırada keçeye o kadar tutkuyla bağlanmış ki, üniversite bitirme projesinde keçeden tasarladığı bir ev projesi sunmuş. ‘Keçeden giysi mi olurmuş?’ demeden önce Thurston’ın tasarımlarını görmeniz gerekiyor. Tamamı el yapımı olan hırkalar, ceketler, çantalar ve şallar çok kaliteli bir yünden yapıldığı için terletmiyor, sertleşmiyor ve batmıyor.Pazar hariç her gün 10.00-19.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Faik Paşa Yokuşu No:1 Çukurcuma-Beyoğlu
Tel: 0212 249 98 92
www.artichoke212.com

5. Cashmere in Love
Adı üstünde ‘Cashmere in Love’ hepimizi kaşmir aşığı yapmayı hedefleyen bir butik. Halihazırda kaşmiri sevmek için birçok nedenimiz var zaten. Vücutta yokmuşçasına yumuşak bir dokuya sahip olması ve lüks olduğunun 5 metre öteden bile fark edilmesi bu nedenlerden bazıları. Esra Bezek’in tasarladığı kaşmir trikolar ‘casual chic’ kategorisinde yer alıyor. Yani, günlük kıyafetlerinizi tamamlayabileceğiniz şık parçalar. İngiliz old school tarzını seven erkekler de ‘Cashmere in Love’da aşık olacakları süveter, hırka ve kazaklar bulacaklar.
Pazar hariç her gün 9.00-19.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Teşvikiye Caddesi İzgu Apartmanı No:172/2 Nişantasi
Tel: 0212 343 92 28
www.cashmereinlove.com

6. Inui
Nişantaşı’nın ‘Benden alışveriş yap!’ diye bağıran butiklerinin arasında daha mütevazı bir duruşu olan Inui, avangart tasarımcıları bir araya getiriyor. Inui’deki avangart tasarımların giyilebilenden ziyade seyirlik parçalardan oluştuğunu sanmayın sakın. Hüseyin Çağlayan, Anne Valerie Hash ve Noir gibi isimlerin tasarımları, kendi tarzının DNA’sını çözmüş olanların giyebileceği türden.
Pazar hariç her gün 10.30-19.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Maçka Caddesi Zekipaşa Apartmanı No:12/A Teşvikiye
Tel: 0212 296 60 10

7. Sedef Çalarkan Design Shop
Sedef Çalarkan Design Shop’a adımınızı attığınızda ilk dikkatinizi çekenler butiğin çarpıcı renkleri ve Çalarkan’ın imzası haline gelen Osmanlı padişahlarının baskıları oluyor. Çalarkan’ın tasarımlarını kitsch bulacak olursanız Ezra ve Tuba Çetin kardeşlerin Etcetura markasına göz atmalısınız. İkilinin yarattığı heykelsi formlara sahip tasarımlar tam da yeni sezonun ruhuna uygun. Butikte, 1921 Jeans, Johnson Motors ve Steve McQueen tişörtlerin yanı sıra Aziz Sarıyer’in tasarladığı mobilyalar da satılıyor.
Her gün 9.30-21.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Abdi İpekçi Caddesi Milli Reasurans Pasajı No:7-8 Teşvikiye
Tel: 0212 241 34 87

8. Ece Sükan Vintage
Ece Sükan, butiğini açana kadar ikinci el kıyafetlere ‘başkalarının eskisi’ gözüyle bakıldığı için bu tarz kıyafetler satan tek tük mağaza ancak Beyoğlu’nda var olabiliyordu. Ece Sükan Vintage, Nişantaşı’nın göbeğinde açılınca vintage kıyafetlerin öyle ‘eski püskü şeyler’ olmadığı da anlaşıldı. Her fırsatta vintage kıyafetler giymeyi çok sevdiğini söyleyen Sükan, butikte satılanları yurtdışından kendi getiriyor. Burada Yves Saint Laurent, Chanel, Prada ve Lanvin gibi ünlü markaların vintage parçaları satılıyor. Gözlük ve şapka gibi aksesuarlar özel bir ilgiyi hak ediyor.
Pazar hariç her gün 11.30-19.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Ahmet Fetgari Sokak No:152 Tesvikiye
Tel: 0212 233 54 39
www.ecesukanvintage.com

9. Bilstore
Bir tutam Brit gençliği stilini retro öğelerle karıştıran Fred Perry’nin kadın ve erkek koleksiyonlarını satması Bilstore’u sevmem için yeterli bir sebep aslında. Mağazanın geniş marka yelpazesinin sadece Fred Perry’le sınırlı olmaması orayı daha da çok sevmem anlamına geliyor. Poetic Licence’ın oyunbaz ayakkabıları, Bil’s’in birbirinden farklı modellerdeki beyaz gömlekleri, Puma ve Nike’ın özel koleksiyonları ve Uslu Airlines’ın makyaj malzemelerini bir arada bulabileceğiniz başka bir mağaza var mı bildiğiniz?
Her gün 10.00-22.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Büyükdere Caddesi No:185 Kanyon Alışveriş Merkezi Kat:-1 Mağaza 87 Levent
Tel: 0212 353 05 40
www.bilstore.com

10. Midnight Express
Ülkenin kara lekesi ‘Midnight Express’le dalga geçmek ve sarkastik olmak için bu ismi butiğine seçmek her babayiğidin harcı değildir. Moda tasarımcısı Banu Bora ve mimar Tayfun Mumcu’nun ürünü olan Midnight Express’in Galerist’ten sonra Mısır Apartmanı’nın başına gelen en güzel şey olduğunu söyleyebilirim. Butik, Ümit Ünal, Bora Aksu, Hakan Yıldırım, Avshalom Gur, Yazbukey ve Apriati tasarımlarının yanı sıra Banu Bora’nın Midnight Express koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, Kapalıçarşı’dan zanaatkarların ürettiklerini ve Tayfun Mumcu’nun tasarımlarını da burada bulacaksınız.
Pazar hariç her gün 10.00-19.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı No:163/5 Galatasaray
Tel: 0212 251 19 68
Cevdet Paşa Caddesi Germencik Sokak Bebek Palas Apartmanı No:1 Bebek
Tel: 0212 257 95 14
www.midnightexpress.com.tr

11. Second Chance
Second Chance’in sahiplerinden biri kendine has tarz yaratma konusunda usta olan model Ahu Yağtu. Kıyafetlere ikinci bir şansın verildiği butikte 50’lerden günümüze birçok döneme ait parçalar bulunuyor. Burada satılanlardan elde edilen gelirin bir kısmı Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı’na bağışlanıyor.
Pazar hariç her gün 10.00-19.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Küçük Bebek Caddesi Bebek Bostanı Sokak No:7 Bebek
Tel: 0212 265 07 51

12. Pied de Poule
Pied de Poule’ün sahibi Şelale Gültekin anneannesinin 1940’lı yıllara ait giysilerini saklayarak başlamış ikinci el kıyafetleri biriktirmeye. Butikte vintage kıyafetlerin yanında çok geniş bir aksesuar seçkisi bulunuyor. Özellikle sayısı 300’ü bulan şapkalar harika. Şelale Hanım’dan özel istekte bulunursanız, korseler, ipek çoraplar ve enteresan formlu sütyenlerden oluşan 1900’lerden kalma iç çamaşırı koleksiyonunu sergilemekten büyük keyif alacaktır.
Pazar hariç her gün 12.00-18.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Faik Paşa Yokuşu Çukurcuma-Beyoglu
Tel: 0212 245 81 16

13. Zeckié
Zeckié markasının yaratıcısı Zekiye Koçarslan kendi deyimiyle neo art deco takılar tasarlıyor. Koçarslan, Milano’da aldığı moda eğitiminin ardından İtalyan heykeltraş ve tasarımcı Davide de Paoli’yle birlikte çalışmış. Yurda dönünce Zeckié için antik İstanbul motifleriyle modern materyalleri birleştirdiği takılar tasarlamaya başlamış. Galatasaray’daki şirin butikte Koçarslan’ın takılarının dışında dekorasyon objeleri ve ilginç tişörtler de satılıyor.
Firuzağa Mahallesi Hayriye Sokak No:18/B Beyoglu
Tel: 0212 245 91 56
www.zeckie.com

14. Bis Wear
Zeckié’ye gelmişken yan komşusu Bis Wear’e uğramadan Galatasaray’dan ayrılmak olmaz. Uğraşısız cool görünmenin kitabını yazmaya kalksam hiç şüphesiz Bis Wear’de satılan her parçaya yer vermek isterdim. Reyhan ve Risalet Ertürk adlı iki kız kardeşin eseri olan Bis Wear’de kıyafetler, kadın ve erkekler için sınırlı sayıda üretiliyor. “Yeni sezon trendlerinin sözünden dışarı çıkmam” diyorsanız, bu cool butiğin civarında dolaşmamanızı tavsiye ediyorum.
Pazar hariç her gün 9.00-19.0 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Hayriye Sokak No:20/3 Galatasaray
Tel: 0212 244 77 35
www.biswear.com.tr

15. Lazy
Lazy’nin televizyon ekranı şeklindeki vitrininin gözden kaçması olanaksız. Zaten vitrini görür görmez ‘İçerde neler var kim bilir?’ sorusu kafanızı kurcalamaya başlıyor. Lazy’de satılan çoğu Japon tasarımcılara ait kıyafet ve aksesuarlar çok eğlenceli. Oradan aldığınız bir giysiyi üzerinizde gören arkadaşınızın “Nerden buldun bunu? Ne kadar? Ay bayıldım” gibi cümleleri ardı ardına sıralaması muhtemel. Sena Çevik ve Seray Cengiz’in yarattığı Boa markasının, moda tasarımcısı Canan Hancıoğlu’nun desteğiyle hazırlanan yüzde yüz organik pamuktan üretilen koleksiyonlarını Lazy’de bulabilirsiniz. Daha bitmedi. Bilge Köprülü’nün Cicci Cocco adı altında sunduğu şahane ayakkabılar da burada.
Pazar hariç her gün 12.00-20.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Yeniçarşı Caddesi No:9/A Galatasaray-Beyoğlu
Tel: 0212 252 31 55

16. Porto Bello
Her Cumartesi Notting Hill Gate metrosundan çıkıp yağan yağmur eşliğinde Portobello markete gidemiyorsanız, Cihangir’deki Porto Bello butiğe gitmenizi öneriyoruz. Yani, Londra’yı ayağınıza getiriyoruz. “Hiçbir şey Portobello marketin yerini tutmaz” demeyin. Buradaki vintage elbise ve gelinlikleri, binbir çeşit maskeleri, şapkaları ve eldivenleri görünce bana hak vereceksiniz.
Pazar hariç her gün 10.00-19.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Cihangir Caddesi No:31 Lalezar Apartmanı Cihangir-Beyoğlu
Tel: 0212 292 71 27

17. A46
Abartıdan, takıp takıştırmaktan hoşlananlar için ideal bir butik A46. Tuvana Büyükçınar’ın tasarladığı taşlı, çiçekli, böcekli kıyafetler, süslü püslü genç kızlara hitap ediyor. A46’daki gece elbisesi çeşitleri burayı mezuniyet töreni, düğün ve kına gecesi gibi okazyonlar için çıkılan alışverişin vazgeçilmez adresi haline getiriyor. Benim içinse Manoush ve Hello Kitty markalarının varlığı A46’yı özel kılmaya yetiyor.
Pazar hariç her gün 10.00-19.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Abdi İpekçi Caddesi No:46 Nişantasi
Tel: 0212 233 90 31

18. NR 39
Siz de benim gibi ayakkabı almadan duramamak gibi kronik bir hastalıktan muzdaripseniz NR 39’a uğramayın. Ya da bir arkadaşımın dediği gibi “Bir kadının asla çok fazla ayakkabısı olamaz” mottosunu kulağınıza küpe yapıp buraya sık sık uğrayın. İpek Yılmaz’ın tasarladığı tamamı el yapımı, gerçek deriden ayakkabıların her birine birer sanat eseri muamelesi yapın. Hatta beğendiğiniz bir modelin ‘peep toe’ versiyonunu istediğinizi söyleyin size özel bir tasarım yapılsın.
Pazar hariç her gün 08.30-20.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Süleyman Nazif Sokak No:39 Nişantaşı
Tel: 0212 241 40 59
www.nr39.com

19. Yegi Nim
Büyükannelerin ördüğü kazakların kalplerimizde özel bir yeri vardır. Ama usta bir elden çıkmış trikolara da yer açabiliriz bence. Deniz Yeğin’in tasarladıklarını Kanyon’daki butiğinde gördüğünüzde bu yeri açmaktan çekinmeyeceksiniz. Nüktedan ve otantik olarak tanımladığı triko kazaklar, hırkalar ve elbiseler, her gardırobun ihtiyaç duyacağı cinsten.
Her gün 10.00-22.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Büyükdere Caddesi No:185 Kanyon Alışveriş Merkezi Levent
Tel: 0212 353 06 80
www.yeginim.com

20. Atmospheres
Kokoş kadınların alışveriş rehberlerinde mutlaka bulunması gereken bir adres Atmospheres. Fransa, İtalya ve Amerika’dan ithal edilen kıyafetlerin yanı sıra Cengiz Abazoğlu ve Özlem Kaya’nın tasarımları da satılıyor. Marka skalasında Abercrombie, Arden B ve Maje gibi ünlü isimler bulunuyor.
Maçka Caddesi No:59/D Teşvikiye
Her gün 10.00-19.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli
Tel: 0212 230 22 84
Time Out Ekim'08

1 comment: