28/09/2009

Sana lilyum bahçesi vadettim

2003 yılının yazında tanıdım onu. Her ay kutsal bir kitapmışçasına hatmettiğim derginin moda bilirkişisi. İlk mükafatımı ondan aldım. Derginin en arka sayfası için hazırladığı harikulade konular olurdu. Sahip olduğu koca moda ansiklopedisinden bu konulara fotoğraf bulduğum için asistan olarak yer aldı ismim bu sayfalarda. Ne büyük saadet! Ardından yazdığım 'Uçtu Uçtu Aşk Uçtu' isimli denemeyle birlikte birbirimizi daha iyi anladığımız günler geldi. "Boris Vian'dan 'Günlerin Köpüğü'nü okumalısın" dedi bana. Bomonti'deki evinde misafir edip Guy Bourdin ve Helmut Newton'ın kocaman kitaplarını açtı. İşte lilyum kokularının hakim olduğu bir an!
Sonra Londra'ya gitti. DKNY parfüm kokusu da İstanbul'u terk etti onunla birlikte. i-D için çekim yaptığı haberini aldığımda içimi mutluluk kapladı. Geri döndüğünde Apartman Projesi'ndeki sergisinde Björk'ten Bachelorette'i dinlerken pötibör, Zeki Müren'den 'Mihrabım Diyerek'i dinlerken de arı maya silgisi kokladım.
Geçen seneler, araya giren bambaşka anılar, yönleri değişen hayatlar hiçbir şeyi değiştirmedi Melis'le aramızda. Biz hala aynı ortak hafızanın altında aynı hatıralara sahibiz. Ve ben hala onun Türkiye'deki tek gerçek moda editörü olduğu kanısındayım. Huzurlarınızda Harper's Bazaar'ın edebi moda çekimlerinin yaratıcısı, kelime sihirbazı Melis Ağazat.

Sana sonbaharı sevdiren giysi ve aksesuarlar neler?

Benim için bahar, ilkbahardır. Sonbaharla pek aram yoktur. Zorla severim. Bu mevsime dair sevdiğim şeyler: trençkot, çorapsız stiletto bot giymek, sweatshirtler, şehirdeki yağmur kokusu ve çantamdaki şiir kitapları.

Sence yeni sezonun ruhunu en iyi hangi kelime özetliyor?

Billie Jean.

Sonbahar-kış 2009 koleksiyonlarına baktığında 'Artık gitsin ve uzunca bir süre de geri gelmesin' dediğin bir trend oldu mu?

Sentetik rockçılar, zımba, metal ve iğneyle dolu her türlü aksesuar, Lindslay Lohanizm, tayt ve harem pantolonları.

Yeni sezonda alışveriş sepetini nelerle dolduracaksın?

Sepet doldurmaya niyetim yok. Ama aşık olduğum üç parça var: Jimmy Choo’nun siyah süet stilettosu, Balmain’in ceketi ve Miu Miu’nun ten rengi kaşmir paltosu.

Gardırobundaki hangi parçalar geçtiğimiz kıştan bu sezona tarzına eşlik etmeye devam edecek?

Sigaret jeanlerim, stilettolarım, disko elbiselerim, biker ceketlerim ve parfümüm.

Sezonun giyim kodunun kilit parçaları neler sence?

Vatkalı ceket, melanj sweatshirt, kum saati silüeti, tulum, deri şort ve vintage Cartier mücevher.

Yeni sezonda cazibesine dayanamadığın tasarımların yaratıcısı kim oldu?

Michael Jackson’ın ışığıyla Christopher Decarnin ve Ricardo Tisci. Ayrıca, Dries Van Noten, Phoebo Philio’nun Celine koleksiyonu ve Blender Originated.


Uçtu Uçtu Aşk Uçtu'dan bir pasaj:


Kadının gözleri ışıl ışıl “Herşey eski günlerdeki gibi olacak” sözcükleri dökülüverdi ağzından. Eski güzel günlerdeki gibi... Kadın geçmişi tekrar tekrar yaşamaktan, eski güzel günleri yad etmekten alıkoyamıyordu kendini. Geçmiş günler onun eroiniydi, kurtulmak isteyip de kurtulamadığı en büyük tutkusuydu, her fırtına sonrası sığındığı limanıydı. En ince detayına kadar tüm yaşadıklarını heybesinde biriktiriyor, mutlu olmak istediğinde heybenin ağzını açıp bir bir döküyordu anılarını ortaya. Yaşadıklarını zamana göre tasnif ediyordu. Sıcağı sıcağına yaşadıkları en çok canını acıtanlar olduğu için onları heybenin en dibine atıyordu. Geçmişte yaşadıklarının acısını ise düşüne düşüne hafifletiyordu. Yaşadıklarını her gözden geçirişinde sevdiklerinin kusurlarını örtbas ediyor, onların hatalarını kendine mal etmekten garip bir zevk duyuyordu. Böylece sevdiklerinin onu üzmediği düşüncesine günbegün daha da çok inandırıyordu kendini. Yarattığı toz pembe geçmişten öylesine mutluydu ki anılar onu korkutmaktan ziyade mutlu ediyordu.

No comments:

Post a Comment