02/09/2009

Zevksizliğin zevkini çıkarın

Bir tutam rüküşlüğü, bir avuç dolusu zevksizlikle harmanlayıp modanın genelgeçer kurallarını ters yüz etmenin zamanı geldi.


Vogue dergisinin efsanevi editörü Diana Vreeland, "Çok zevkli olmak sıkıcıdır" demişti. Bir başka vecizesinde de "Bir parça zevsizlik, bir tutam kırmızı biber gibidir" buyurmuştu. Modayı takip etmek için belirli bir zevk sahibi olunması gerektiği bir gerçek. Ancak, tarzınıza biraz rüküşlük ve zevksizlik katarak zevkli görünmeyi başarmanın yolu da özgün bir gustoya sahip olmaktan geçiyor. Bunun farkında olan moda ikonları ve tasarımcıları, zevksizliğin de gardıroplara buyur edilmesinden yana.

Geçmişten günümüze modaya yön veren isimlere baktığımızda zevksizliğin de bir zevk göstergesi olduğunu kanıtlamış bir çok moda tasarımcısıyla karşılaşırız. Bu isimler, modanın konformist yapısını ayaklar altına alarak komik, eğlenceli ve daima zekice uygulanmış detaylarla zevksizliği kutsadılar. Elsa Schiaparelli, sürrealizm ilhamlı sıradışı ve şaşırtıcı tasarımlarıyla modayı, zevksizlikle tanıştırdı. ‘Desk Suit’ adlı çekmece şeklinde ceplere sahip döpiyesi tasarlayan, Schiaparelli'den başkası değildi. Ezeli rakibi Coco Chanel, sevgilisinin kendisine aldığı Romanov incilerini takmaktansa kopyalatıp imitasyon versiyonlarını kullanmayı tercih ederdi. Bunun için "Fazla iyi zevk, zevkin kendisini mahvedebilir" demişti.

Günümüzde, Vivienne Westwood ve Rei Kawakubo, Elsa Schiaparelli ve Coco Chanel'in izinden giden moda tasarımcıları olarak ön plana çıkıyor. Anarşist ruhlu Westwood'a göre "İçinde bulunduğumuz konformist zamanlarda egzantrik olmak bir şeref." Rei Kawakubo, geçtiğimiz kış avangard markası Comme des Garçons'un koleksiyonunun temasını zevksizlik olarak belirledi. Fuşya tütüler, hayvan baskılı imitasyon kürk şapkalar, saten jartiyerler ve sütyenler, zevksizlik teması kapsamında podyumda yer aldılar.



Nasıl 'zevksiz' zevkli olunur?

Zevksizliği kişisel tarzınıza uyarlamak için modanın dikte ettikleriyle dalga geçme yetisine sahip olmanız gerekiyor. Bu konuda ilham verecek ünlüler arasında Lady Gaga, Chloé Sevigny, Anna Piaggi ve MIA bulunuyor. Tüm bu isimler, baştan ayağa tasarımcı imzalı kıyafetlere bürünmenin yerine bu kıyafetleri ucuz parçalarla birleştiriyorlar. Örneğin, Amerikalı oyuncu Chloé Sevigny'nin ikinci el bir eteği Christian Dior bir bluzla bir arada giymesi şaşırtıcı değil. Şarkıcı Lady Gaga, iç çamaşırlarını dış giyim olarak kullanmasıyla ünlü. İtalyan moda gurusu Anna Piaggi, günlük giyimini bile mutlaka abartılı şapkalar ve kırmızı rujla tamamlıyor. Şarkıcı MIA, bu yılki Grammy Ödül Töreni'ne 9 aylık hamile olmasına rağmen Manish Arora tasarımı babydoll elbisesini sarı sütyen ve parlak mavi spor ayakkabılarla tamamlayarak katıldı. Bu şartlar altında "Yaşasın zevksizlik!" diyoruz.






*Bu yazı, Garanti Masters e-magazine'in Eylül sayısında yayınlanmıştır.

No comments:

Post a Comment