03/03/2007

Başrollerde moda ve sanat

Dergilerin iki boyutlu sayfalarında yer alan modeller parlak sayfalardan dışarı adım atmaya karar verdi. Bunu gören dergiler de “DVD formatında yer alarak izleyenlere moda neymiş göstermek istiyoruz” dedi. CD’lerin içine giren dergiler bizleri dijital çağın son mucizelerinden biriyle tanıştırıyor. Huzurlarınızda başrollerini moda ve sanatın paylaştığı kısa filmlerden oluşan Fly…

Avrupa’da 1880’lere kadar burjuvazinin tekelinde olan dergiler, yıllar içerisinde sosyal statü basamaklarından aşağı indi ve toplumun her kesiminden insanın evine girdi. Böylece, dergi okumak bir ayrıcalık olmaktan çıktı. Parlak sayfalar, moda ve reklam sektörlerinin de desteğini arkasına alarak kadınların vazgeçilmezi haline geldi. Bugün, moda dendiğinde belki de ilk akla gelen dergiler ve onların sayfalarından kadınlara gülümseyen kıyafetler. Kadınların dikkatini çekebilmek için birçok farklı boyut ve içerikle onların karşısına çıkan dergilerin son numarası ise cd’lerin içine girmek. Gelişme konusunda dur durak bilmeyen teknoloji sayesinde modanın gönüllü elçileri dergiler bu yepyeni formatta sanatla kucaklaşıyor. Modayla sanatın bu sevgi dolu birlikteliği “Sanat öldü, yaşasın moda!” diyen sürrealist ressam Max Ernst’e nispet yapıyor adeta.
New York’ta yılda iki kez çıkmaya başlayan Fly adlı moda DVD’si cd formatında yer alan ilk dergi. Marc Jacobs, Paul Smith ve Martin Margiela gibi moda dünyasının dahilerinin takipçisi olduğu Fly’da bir dergide bulabileceğiniz her şey ve çok daha fazlası var. Moda algılarınızı değiştirmeyi hedefleyen Fly’ın kurucuları yaratıcılığını konuşturmayı seven yetenekli insanlardan aldıkları destekle bu dvd’yi hazırladılar. Fly’ın yaratıcılarından Amelie Noble “Fly sayesinde müzisyenler, stilistler, fotoğrafçılar, moda tasarımcıları ve aktörler yeteneklerini ifade etmenin yeni ve farklı bir yolunu buldular. Böylece farklı disiplinlerden birçok insan bir araya gelerek sanatı başka bir boyuta taşımayı başardı.” diyor.
Fly’ın her sayısında farklı modacıların tasarımları kısa filmlerde hayat buluyor. “Words Remembered” adını taşıyan bu sayıda Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Hüseyin Çağlayan, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs ve Boudicca tasarımları Fly’ın avangart kısa filmlerinde modellerin üzerlerindeki yerlerini alıyor. Fly’da kameranın kadrajına yalnız moda hikayeleri takılmıyor. Röportajlar, belgeseller ve müzik videoları da yer alıyor bu yaratıcı çalışmada. Bu sayıda Karl Lagerfeld’le fotoğrafçılık hakkında yapılan röportajla modanın ışıltıya düşkün süper starı dergi sayfalarından çıkarılıyor ve ekrana taşınıyor.
“Words Remembered”a katkıda bulunanlar arasında modanın yıldızlarının yanı sıra Fransız müzisyen Sebastien Tellier, Amerikalı aktör John Malkovich ve İngiliz sanatçı Liam Gillick da bulunuyor. Sanat ve moda dünyasına ismini kocaman harflerle yazdıranları Fly’ın çatışı altında bir araya getirmeyi başaran Noble, yeteneğini farklı bir şekilde ifade etmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu söylüyor.
Lüks markalar da bu kapıdan içeri girmenin yollarını arıyor. Koleksiyonlarını kısa filmler halinde sergileyerek farklı bir pazarlama stratejisi izlemek isteyen büyük markalar Fly’la işbirliği yapmak istiyor. Bu istekleri göz önüne alan Fly ekibi Fly Creative Studio’yu kurdu. Noble “Bizi en çok şaşırtan Fly’ı izleyen büyük markaların bizimle çalışmak istemeleri oldu.” diyor. Bana kalırsa bir sonraki Marc Jacobs koleksiyonunu David Lynch filmi formatında izlerseniz hiç şaşırmayın.
Peki, Fly moda dergilerini tahtından edecek mi? Yazılı basının kraliçeleri dergileri nasıl bir gelecek bekliyor? Bill Gates’e soracak olursak gelecekte yazılı basın tarihin tozlu sayfalarında yer alacak sadece. Gates’e göre 50 yıl içinde kağıt tarih olacak ve onun yerini Gates’in tablet adını verdiği minik çipler alacak. Tabletlerde ihtiyacımız olan tüm bilgiyi taşıyacağız. Gazete ve dergilerimiz de tabletlerin içine girecek. Gates’in tahminleri doğru çıkarsa Jetsonların yaşam tarzı çok da uzak değil bizlere. Jetson’lara bir adım daha yaklaşmak isteyenler işe Fly DVD’yi izleyerek başlayabilir. Ama siz siz olun kraliçelerin taçlarını ellerinden almaya kalkmayın.

No comments:

Post a Comment