14/05/2007

Yaz modasının alfabesi


Moda dilini konuşmaya başlamanın yolu modanın alfabesini sökmekten geçiyor. Önlüklerinizi giyin, saçınıza kırmızı kurdelelerinizi takın ve fişlerinizi hazırlayın. Dersimizin sonunda hepiniz “moda”ca konuşmayı öğrenmiş olacaksınız.

A-kesimli elbise: Modanın ‘A’ harfi şeklindeki bu elbiseleriyle 1960’lara ışınlanacaksınız. “Dönemin androjen görünümlü kırılgan mankeni Twiggy’den hiçbir farkım olmasın” diyorsanız ayağınıza babetlerinizi giymeyi unutmayın.

Balon etek: Zayıf görünmek için vücuda oturan kıyafetler giyilmesi gerektiği teoremini çürüten balon etekleri giymeyi tercih eden kadınlar bu yaz diledikleri kadar dondurma yiyebilirler. İsmine aldanıp da onları giymekten korkmayın. Balon eteğin moda dilindeki eşanlamlısı kiloları gizleme uzmanı.

Ceket: Klasik ceketler ikinci bir emre kadar gardıroplardan dışarı çıkmayacak. Sezonun yeni ceket modellerine gardıroplarınızda yer açın. Kabarık omuzlu ve bebe yakalı ceketler, bolero tarzındaki mini ceketler ve kare formlu ceketler sezonun ‘küçük kız çocuğu’ görüntüsünün tamamlayıcıları. Parlak renklerdeki fermuar detaylı olanlarsa spor salonlarını sokağa taşıyanlar için.

Çiçek: Moda dilinin ehli modacılar, koleksiyonlarını hazırlarken pastoral düşler görmüş olacak ki sezon defilelerinin yer aldığı podyumlar çiçek bahçelerini kıskandırdı. Marc Jacobs, Stefano Pilati ve Alexander McQueen “Bu sezon kıyafetlerin üzerine demet demet çiçek konula” buyurdu.

Dev çanta: Çantalar her sezon biraz daha büyüyerek çıkıyor karşımıza. Sezonun çantaları Mary Poppins’in içinden tavadan şemsiyeye kadar her türlü alet edevatın çıktığı çantasına nispet yapıyor adeta. Siz devleşen çantanızın içinde anahtarı ararken erkek arkadaşınızın cinnet geçirmesiyse an meselesi.

Erkek pantolonu: Moda dili sadece feminen kelimelerden meydana gelmiyor tabii ki. Erkek arkadaşınızın gardırobundan çalmışsınız izlenimi uyandıran bol ve dökümlü pantolonlar sezonun skinny jeanlerine savaş açtı. Savaşın galibi yaz sonunda altın madalyayla ödüllendirilecek ve bir sezon daha moda sahnesinde kalmaya hak kazanacak.

Fiyonk: Fiyonkların efendileri Alber Elbaz ve Giambattista Valli her kurdeleye bir fiyonk atıyor. Fiyonklar da dokundukları her kıyafet ve aksesuara bir tutam neşe katıyor. Minnie Mouse’un izinden yürümek isteyenlerin fiyonklarına puantiyeler eşlik ediyor.

Grafik desen: Geometriyle modanın kesişim kümesinde yer alan grafik desenler tuniklerden elbiselere kadar her yerde. Tasarımcılar yine 1960’ların topraklarına ayak bastı ve cesur desenleri kıyafetlerin üzerine taşıdı.

Havuç pantolon: “Skinny jean’den sonra bu da mı gelecekti başımıza?” dediğinizi duyar gibiyim. Modanın sağı solu belli olmuyor işte. Havuç gibi görünmeyi göze alıyorsanız bir 80’ler klasiği havuç pantolonları gardırobunuza davet edin. Kibrit çöpü gibi görünmek isteyenler skinny jean giymeye devam edebilir.

İnci: ‘Breakfast at Tiffany’s’ filminde Audrey Hepburn’ün giydiği siyah Givenchy elbiseye eşlik eden, Coco Chanel’in de ayrılmaz parçası olan inciler her daim zarafet simgesi. Bu sezon bluzların üzerinde bile yer alan inciler sizi Audrey Hepburn kadar zarif olmaya davet ediyor.

Jarse: İkinci Dünya Savaşı’ndan önce sadece erkek iç çamaşırlarında kullanılan jarseyi kadınların moda sözlüğüne sokan Coco Chanel’e çok şey borçluyuz. Jarse elbiseler Coco Chanel’in hükümdarlığından bu yana moda sahnesinde yer alıyor.

Kakül: Sezon defilelerinde kakülsüz bir manken bulmak neredeyse imkansızdı. Chanel’den Bottega Veneta’ya kadar birçok markanın reklamında da kaküllü modeller arz-ı endam etti. Kaküllü saçlar ve kocaman gözlüklerle sezonun ruhunu yakalayın.

Lame: Gezegenimizin etrafında bir seyahata çıkacak olsanız kıyafetlerinizde kullanacağınız renklerin başında lame gelirdi kuşkusuz. Bu sezon, size gezegenler arası seyahat fırsatı sunmasa da lame rengi doya doya giyme fırsatı sunuyor. Lame aksesuarlar ve kıyafetlerle gökyüzündeki yıldızlar kadar parlak olacaksınız.

Maryjane: 3 yaşındaki bir kız çocuğunun da, 30 yaşındaki bir kadının da giyebileceği tek ayakkabı modeli Maryjane’ler, üzerlerindeki bantlarıyla hem oyunbaz, hem de şık. Miu Miu’nun lame Mary Jane’lerini istiyoruz!

Neon renkler: Disko dönemi 80’ler bu sezon moda tasarımcılarının peşini bırakmadı. Koleksiyonlarında neon renkleri ağırlayan modacılar Jil Sander, Dolce&Gabbana ve Christopher Kane oldu. Karanlıkta kaybolmanızı önleyecek bu renkleri giymeden önce ‘Flashdance’i bir kez daha izlemeyi unutmayın.

Organik kıyafetler: Organik ürünler buzdolaplarından sonra gardıroplara da giriyor. Bu demek oluyor ki sağlıklı beslenme konusunda hassas olanlar artık sağlıklı giyinmeye de başlıyor. “Tüketiyorum ama çevreyi koruma bilincim gelişmiş” diyenlerin yeni favorisi organik kıyafetler sezonun en çevre dostu tüketim ürünleri.

Örgü bikini: Anneannenizin yaptığı iğne oyalarını ve dantellerini hatırlayın. Bu hassas ve masum detaylar bu sezon bikinileri süslüyor. Anneannenizin kapısını çalmaya ne dersiniz?

Puantiye: Puantiyeler boyutlarına göre üzerlerinde yer aldıkları kadınları çocuksu veya kadınsı gösterme becerisine sahip. Bu sezon minik puantiyeler Marilyn Monroe gibi hissetmek isteyenler için, büyük puantiyeler ise Minnie Mouse ruhlulara.

Rugan: Sezonun jelibonlar kadar parlak dokusu ruganın her rengi ayakkabı ve çantaların üzerindeki yerini aldı. Hep bir ağızdan “Elveda deriler, yaşasın rugan!” diyoruz.

Sigaret pantolon: Bacakları upuzun gösterme konusunda son derece başarılı olan sigaret pantolonlar hacimli tunikler ve bluzların en yakın arkadaşları. Paçalara doğru iyice daralan bu pantolonlar moda sözlüğünde kürdan kelimesinin yerine kullanılıyor.

Şeffaf çanta: Bu çantaların içi dışı bir. Deri çantaları protesto eden şeffaf çantalar, sezonun en çok kullanılan farklı materyalleri plastik ve PVC’nin zaferini de kutluyor.
Trapez elbise: Bu elbiseyi giydiğinizde trapez yapanlar gibi bir ipin üstünde yürümeyi başaramayacaksınız tabii ki. Ama sezonun en hacimli elbise modelini giyiyor olmanın haklı gururunu yaşayacaksınız. Koleksiyonunu trapez elbiselerle dolduran Giambattista Valli’ye teşekkürü bir borç biliriz.

Uçuş uçuş elbise: Bu sezon esen elbise rüzgarı hepinizi biraz daha romantik ve feminen olmaya davet ediyor. Şifon ve ipekten uçuş uçuş elbiselerinizin üzerine ister bir demet çiçek, ister bir tutam puantiye ekleyin.

Volüm: Çilekli pastanın kremasını yerken suçluluk duymayı bırakın artık. Çünkü volümlü kıyafetler imdadınıza yetişerek aldığınız her gramı gizliyor. Sezonun kadınlara en güzel armağanı volüm, elbiselerden bluzlara kadar her yerde.

Yüksek bel: Belleri yukarı çekmenin vakti geldi. Yüksek bel pantolon ve eteklerle bacaklar uzuyor ve vücut kum saatine dönüşüyor. Düşük bel de neymiş?

Zebra: Vahşi kedi leoparın desenine alternatif olan zebranın siyah beyaz deseni hem monokrom, hem de vahşi doğa sevenlerin yüzünü güldürüyor. Hayvan baskılarıyla Afrika’nın ayak seslerine kulak verin.

Ders boyunca uslu uslu oturup modayı can kulağıyla dinlediniz. Modanın alfabesini sökmek için elinizden geleni yaptınız. ‘Moda’ca konuşmayı öğrenenler yıldızlı pekiyi almayı hak etti. Teneffüs zili çaldığına göre dersimiz burada sona eriyor. Ev ödevinizin alışverişe çıkmak olduğunu söylememe gerek yok herhalde.

No comments:

Post a Comment