01/12/2009

İstanbul'un Soho'su: Galata


Aylardır Galata’da süregelen değişime kayıtsız kalmak mümkün değil. Binalar makyajlanıyor, yeni dükkanlar açılıyor ve semtin çehresi yenileniyor. Galata sokaklarını arşınlayıp semtin kreatif havasını soluduk. Yaratıcılığımız artınca bir rehber hazırlamaya karar verdik.

Metropol insanları olarak şehirlerin belirli muhitlerini sonuna kadar kullanıp tüketmekte üstümüze yok. Cihangir, Asmalımescit, Tünel derken şimdi de Galata’ya gözümüzü diktik. Neden mi? Çünkü popülerleşen yerler bir süre sonra albenisini yitiriyor ve biz yine yeninin peşine düşüyoruz. Son dönem çekim merkezi Galata’yı cazip kılan birçok özellik mevcut. Halen mahalle atmosferini koruması, eski dokusunun bozulmaması ve insanların akınına uğramaması ilk sırada gelenler. Şehrin genç, yaratıcı ve üretici ahalisinin yanı sıra yabancılar özellikle burada yaşamayı tercih ediyor. Talep arttıkça kira fiyatları da doğru orantıyla yükseliyor. Doğan Apartmanı vesilesiyle semtin en ünlü sokağı haline gelen Serdar-ı Ekrem’deki Mavra Cafe’nin tuvalatinde kira artışını görebileceğiniz küçük kağıt parçası, Galata’da neler olup bittiğini özetliyor aslında. 2007’de kafenin 900 TL olan kirası, bu yıl 1600 TL. Durum böyleyken, The House Cafe ve Otto birer şube açmadan önce Galata’yı yaşamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. İşe, Galata’nın atardamarları Camekan ve Serdar-ı Ekrem sokaklarıyla başlayın. Adı sanı duyulmamış sokaklara girmekten de çekinmeyin. Buralarda ilham verecek eski bir bina, hoşsohbet bir mahalleli veya harika bir manzarayla karşılaşmanız an meselesi.

Moda

Bahar Korçan butik

Dergi çıkana kadar bir yenisi açılmazsa Bahar Korçan’ın butiği Galata’nın en son konuğu. Moda aleminin rüştünü ispat etmiş tasarımcılarından biri olan Korçan, zevkli döşenmiş bir loftu andıran butiğinde aynı zevkin ürünü giysiler sergiliyor. Burada, sınırlı sayıda üretilen Bahar Korçan tasarımlarının yanı sıra aksesuarlar ve battaniye ve tabak gibi dekorasyona yönelik parçalar da bulunuyor. Bu sezon, şifon ve triko, dantel ve ipek kadife gibi farklı dokuların bir arada kullanıldığı elbiseler mutlaka görülmeli.

(0212) 243 73 20

Serdar-ı Ekrem Sokak 9, Galata

Hafta içi ve cumartesi 09.30-19.00 arasında, pazar 13.00-19.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Laundromat

Laundromat, mimarlık formasyonlu iki moda tasarımcısı Öykü Thurston ve Yasemin Özeri’nin açtıkları, farklı konseptiyle kendine has duruşunu ortaya koyan bir butik. Daha önce Çukurcuma’daki Art.i.choke adlı butiğinde yaptığı keçeden tasarımlarıyla International Herald Tribune’ün moda kalemi Suzy Menkes’in bile ilgisine mazhar olan Öykü Thurston, burada da keçelere yer veriyor. Ortağı Yasemin Özeri ise, Galatamoda’da kendini kanıtlamış bir isim. Buranın en önemli özelliği, her odasında farklı bir tasarımcıyı keşfetme şansını sunuyor olması. Kudret Saka’nın erkek koleksiyonunu, Güneş Dericioğlu’nun deri çantalarını ve Elif Ergin’in başarılı kadın koleksiyonunu bir arada görmek için istikamet Laundromat.

(0212) 249 98 92

Galip Dede Caddesi 93/B, Kuledibi

Pazar hariç her gün 10.00-20.00, Pazar 12.00-20.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

İkinci El

Rukiye ve Ayşegül Arslan’ın işlettiği İkinci El’de eski namına ne ararsanız var. İkinci el eşya kalabalığı içinde alışveriş yapmayı sevenler için bulunmaz bir nimet. Avrupa’daki bit pazarlarını aratmayacak çeşitlilikteki eşya seçkisinde mutlaka beğenilecek bir parça bulunuyor. Porselen tabaklar, teneke kutular, gözlükler, plastik oyuncaklar ve muhtemelen aklınıza bile gelmeyecek olan bir sürü ıvır zıvır var. Dükkanın girişinde tavandan sarkan şapkalar bir harika. Ancak camların önündeki demir parmaklıklara sıkıştırılmış Chucky’vari bebek kafaları için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz.

(0212) 293 20 58

Tımarcı Sokak 8/A, Kuledibi

Çarşamba ve cuma 13.00-20.30; pazar hariç diğer günler 11.00-20.30 arasında açık.

Paristexas

Koca koca markalı giysileri cep yakmayan fiyatlara almayı kim istemez? Hepimiz istediğimiz için Paristexas’a bayılıyoruz. Buraya her gidişimizde bizi şaşırtmayı başaran parçalarla karşılaşıyoruz. Elinizi askıya attığınızda karşılaştığınız Lanvin elbisenin gayet makul bir fiyata satıldığını görünce sevinç çığlıkları atmaktan başka yapacak bir şey kalmıyor. Marc Jacobs, Vera Wang, Diana Von Furstenberg, Alexander McQueen ve Jonathan Saunders burada bulacağınız markalardan sadece birkaçı. Başka markalarla karşılaşmak da olası. Butiğin en büyük sürprizlerinden bir tanesi de haftanın üç günü harika ayakkabı tasarımlarıyla kalpleri çalmış olan Ahmet Baytar’la karşılaşma fırsatı.

(0212) 252 49 90

Camekan Sokak 4, Galata

Her gün 12.00-20.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Second Chance

Model Ahu Yağtu’nun sahibi olduğu Second Chance, Küçük Bebek’ten Galata’ya taşındı. Yağtu’nun zevkini yansıtan ikinci el giysi ve aksesuarlara soracak olsak, onlar da kokoş Bebek’te olmaktansa eski ruhlu Galata’yı tercih ederlerdi. Second Chance’in ikinci elleri, ‘eski’ kategorisinde yer alamayacak kadar iyi durumdalar. Vintage gelinliklerden gece elbiselerine ve harikulade şapkalara kadar birçok zevke hitap eden parçalar mevcut. Türk tasarımcılara ait saç aksesuarlarının bulunduğu panoya da göz atmakta yarar var.

(0212) 252 68 36

Camekan Sokak 1/3, Galata

Pazartesi hariç her gün 11.30-20.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Adem&Havva

Adem&Havva’da etnik ve otantik çeşnisi bol giysi ve aksesuarlar satılıyor. Basma elbiseler, eşarplar ve çarıklar, butiğin ilk göze çarpan parçaları. Her biri Anadolu’dan getirilen kolye, küpe, bileklik ve yüzük gibi aksesuarları incelemek için bol vakte ihtiyacınız var. Hepsinde Anadolu’ya has bir detay ve renk söz konusu olduğu için beğenmemek elde değil.

(0212) 245 05 51

Camekan Sokak 3/B, Kuledibi

Her gün 12.00-20.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Lastik Pabuç

Spor ayakkabıya karşı koyamıyorsanız Lastik Pabuç’a giderken iki kere düşünün çünkü burada aklınızı çelmek üzere sırada bekleyen birçok model var. Sahibi -daha önce Harvey Nichols’ın erkek satın alma departmanında çalışmış olan- Can Soylu, tam bir spor ayakkabı oburu olduğunu itiraf etmekten çekinmiyor. Sadece Lastik Pabuç’ta bulunan Alife ve Creative Recration markalı spor ayakkabılar, buranın kültleri. Common Projects, Balenciaga ve Kris Van Assche gibi tasarım ürünleri de burada. Arzu nesneleri sadece ayakkabıyla sınırlı değil. Sırt çantaları, güneş gözlükleri, tişörtler, sweatshirt’ler ve kasklar görende tek bir duygu uyandırıyor: “Bunlara sahip olmalıyım!”

(0212) 293 79 23

Camekan Sokak 4/H, Galata

Her gün 12.00-20.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Building

Kendilerini fikir mühendisi olarak tanımlayan üç arkadaşın hayata geçirdikleri Building projesi, deneyselliğiyle akılda yer eden bir mekan. Ön taraf kafe, arka taraf da tasarımcı kıyafetlerine ayrılan bir butik olunca moda düşkünlerinin bir an önce lokmalarını bitirmek isteyeceklerini tahmin edebiliyoruz. Multi disipliner Building’de mimari, moda, gastronomi ve endüstriyel tasarım bir arada. Leziz sangria ve akide votkalarının yanında oyuncak kamyonda gelen yer fıstıklarını, ilginç tapas çeşitlerini mutlaka deneyin.

(0212) 243 07 17

Serdar-ı Ekrem Caddesi 27/A, Galata

Her gün 10.00-23.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli

Sodapop

Genç Türk tasarımcıların neler yaptığını merak ediyorsanız Sodapop’un yolunu tutun. Burada ismini belki de hiç duymadığınız ama ürettiklerini beğenme ihtimalinizin yüksek olduğu birçok tasarımcıya rastlayabilirsiniz. Nefis grafik desenleriyle organik kıyafetleri daha da çok beğenmemize sebep olan Boa, eğlenceli pleksi aksesuarlarıyla Deniz Tekkül, pikselli görünümlü rengarenk kolyeleri ve broşlarıyla İlke Güzelsoy, parşömen çantalarıyla Kare Çanta ve nev-i şahsına münhasır etekleriyle 1001 İstanbul Sodapop’taki markalardan sadece birkaçı. Daha fazlası için küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk bu dükkanı ziyaret şart.

(0212) 243 06 44

Camekan Sokak 10/A, Kuledibi

Pazar hariç her gün 11.00-18.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Simay Bülbül

Deri gibi zor bir malzemeye getirdiği farklı yorumla tanıyoruz Simay Bülbül’ü. Tasarımcının elinde deri detayları, trikoları ve penyeleri zenginleştirmekte kullanılıyor. Sadece deri olan parçalarda, bu hantal malzemeyi kumaş inceliğinde kullanması büyük maharet. Bülbül’ün showroom’unda günlük kullanıma uygun kıyafetler ağırlıkta. Ancak, gece kıyafetleri de özel ilgiyi hak ediyor. Tasarımcı, gelinlik tasarımına getirdiği yenilikçi yaklaşımla avangard modeller arayanlara farklı seçenekler sunuyor.

(0212) 292 78 99

Camekan Sokak 5/7, Galata

Pazar hariç her gün 09.00-19.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Aida Pekin

Bihter Ayda Pekin’in tasarladığı takılara ev sahipliği yapan dükkan, Maçka’dan Galata’ya transfer oldu. Buranın vitrini kadar duvardaki bakır tavşan da dikkat çekici. Pekin, kırmızı bir salıncağın üzerine oturttuğu bu tavşanı Bread&Butter fuarı için tasarlamış. Gümüş ağırlıklı koleksiyonlarındaki parçalarda, materyalin incecik kullanımı onlara mücevher görünütüsü veriyor. Broşlar, tarzlara farklı bir dokunuş katmak için harika seçim.

(0212) 243 12 11

Serdar-ı Ekrem Sokak 44/A, Galata

Pazar hariç her gün 11.00-19.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Dekorasyon/tasarım

Stok 60/70

Hayata gözlerini Çukurcuma’da açan Stok 60/70 artık Galata’da. Burada 1950’lerden 70’lere kadar olan dönemden mobilyalar ve dekorasyon objeleri satılıyor. Her ikisi de iç mimar olan sahipleri Fulya Ballı ve İliç Kırtaş, ikinci el parçaları toplayarak elden geçiriyor ve karakterlerini bozmadan sergileyip satıyorlar. 119 yıllık bir binada yer alan mekan, aynı zamanda ortakların mimarlık ofisi olarak da hizmet veriyor. Eski telefonlar, radyolar, saatler, koltuklar ve sehpalar çok iyi durumda. Eskilere zaten tav oluyoruz ama ortakların çalışma masası olarak tasarladıkları eski ilkokul sırası görünümlü masalara da bayıldık.

(0212) 252 68 70 Serdar-ı Ekrem Sokak 38/A, Galata

Pazar hariç her gün 10.00-19.00 arasında açık.

Studio Nommo

Studio Nommo’da duvarların yüzünü güldürecek türden duvar kağıtları ve sticker’lar satılıyor. Bugüne kadar çeşitli mağazalardan ve internet üzerinden satış yapan Deniz Akgüllü Omay da Galata’da dükkanlananlar kervanına katıldı. Renkli Studio Nommo koleksiyonlarından seçim yapabilmenin yanı sıra çektiğiniz bir fotoğrafı duvar kağıdı haline getirme şansınız da var. Favorimiz, Emel Kurhan’ın tasarladığı duvar sticker’larından oluşan ‘Aydede’den Masallar’ serisi.

(0212) 293 41 71

Lüleci Hendek Caddesi 46/B, Galata

Hafta içi 09.30-18.00, Cumartesi 11.00-16.00 arasında açık.

Baran Baran Animasyon Ofisi

Baran Baran ismini, ilk kez Nişantaşı’ndaki Beymen Blender’daki oyuncak sergisiyle duyduysanız çok şey kaçırdınız demektir. Aslında izlediğiniz birçok animasyon reklam filminde Baran Baran imzası bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 5. İstanbul Animasyon Festivali’nde Sertab Erener’in ‘Mecbursun’ parçasına çektiği videoyla en iyi video klip ödülünü alan ajans da Galata sakinlerinden.

(0212) 245 72 97

Serdar-ı Ekrem Sokak Şahin Apartmanı 27/1, Galata

Lunapark Tasarım Ofisi

Lunapark kelimesi, aklınıza atlı karınca ve dönme dolap getiriyorsa çocukluğunuzu bir süreliğine unutun. Bizim bahsettiğimiz yaratıcı üretimler üssü Lunapark, kişilikli bir tasarım ofisi. Burası, ürün tasarımından, marka danışmanlığına ve tasarım geliştirmeye kadar bir marka için gerekli olan her şeyi bir arada sunuyor. Duvar sticker’ları ve rengarenk retro ruhlu lambalar satışta. Duvara monte edilmiş art nouveau bina görünümli lamba, Galata’nın yüksek tavanlı evlerine yaraşır hoşlukta.

(0212) 245 94 14

Serdar-ı Ekrem Cad. 17/B Galata

Sanat/zanaat

Kemençe ve kukla atölyesi

Şeyda Hacızade’nin atölyesini keşfetmek için mahir bir göze ihtiyaç var. Kemençe ve kukla yaptığı atölyesinin kapısında herhangi bir tabela bulunmuyor. Ancak camında asılı duran kurumuş ortancalar gözünüze ilişirse içeri girmek için büyük bir heyecan duyabilirsiniz. Şeyda Hacızade, üniversitede Tiyatro Dekorları ve Kostümü bölümünde okurken ahşap kukla yapmaya başlamış. Enstrüman çalmaya heves edince kemençe yapımına da merak salmış. Geçmişin ruhunu beraberinde getiren atölyesinde zanaatkarlığa karşı duyduğunuz saygı bir kat daha artacak.

Serdar-ı Ekrem Sokak 61/B, Galata

Alan

Bağımsız bir sanat eylem mekanı ve resim atölyesi olan Alan, başta genç sanatçıların işleri olmak üzere yaratıcı her türlü çalışmaya kapılarını açan bir sanat mekanı. Burayı diğer sergi alanlarından ayıran, yağlıboya ve desen dersleri verildiği için bir atölye olarak da kullanılıyor olması. Kurucuları, farklı galeriler ve sanatçı inisiyatifleriyle işbirliğine sıcak bakıyor. Bunun için, farklı disiplinlerdeki sanatçılar ve tasarımcılar çalışmalarını sergilenebiliyor. Buyrun size özgür bir ‘alan.’

(0212) 292 04 14

Galip Dede Caddesi 24 Kat4 Daire11, Tünel

Salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi 12.00-18.00 arasında açık.

Galata Perform

Çağdaş gösteri sanatlarının alternatif mekanı Galata Perform, 2003 yılında bir grup sanatçı tarafından ‘Galata’nın her deliğinde yetenek var’ felsefesiyle kuruldu. Tiyatro oyunları, performanslar, oyun okumaları, konserler, video gösterimleri ve sohbetlerin gerçekleştirildiği mekanın kurucuları, yeni ve denenmemiş olanın peşinden gidiyor. Son olarak Ekim ayında gerçekleştirdikleri ‘Görünürlük Projesi’ ile, Galata’yı, Galatalıları, sanatı ve sanatçıları görünür kılmayı hedeflerine bir adım daha yaklaştılar.

(0212) 243 99 91 Büyük Hendek Caddesi 21/2, Galata

Milk Gallery&Design Store

Ebadı küçük, işlevi büyük bir galeri Milk. Öncelikle sokak sanatına destek vermesiyle ‘mutlaka gidilmesi gerekenler’ listesinde yer alıyor. Genç yerli ve yabancı sanatçıların sergilendiği mekanın aynı zamanda arzu nesnesi tasarım ürünleriyle dolu olması da burayı gidilesi kılıyor. Lomo fotoğraf makineleri, özel tasarım peluş oyuncaklar, defterler, kitaplar ve Ndeur markalı grafik desenli ayakkabılar, Milk’de sergilenen eserlerle yarışacak şahanelikte.

(0532) 564 87 66

Balkon Çıkmazı 8/A, Galata

Pazartesi, salı hariç her gün 12.00-19.00 arasında açık.

Yeme-içme

Otantik Cafe

Hem geleni geçeni seyretmek, hem de turistlerle hoşbeş etmek için ideal bir mekan. Sahibi Yıldırım Kayı, dışarıya minderler koyup nargile servisi de yapıyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin alternatif dergisi Pop için yapılan moda çekiminde birkaç karenin bu kafenin önünde çekildiğini söylersek, Galata’nın neden hip hale geldiğini biraz daha iyi anlatabilmiş olur muyuz?

Camekan Sokak 4/A, Kuledibi

Her gün 11.00-21.00 arasında açık.

İmece Organik Ürünler Manavı

Genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili tartışmalar ateşli bir şekilde sürerken organik meyve-sebzenin kıymetini daha iyi anlar olduk. Marketten aldığınız Pamuk Prenses’in üvey annesi olan cadının elması kırmızılığındaki elmanın nasıl o hale geldiğini düşünmeye vakit harcamak yerine İmece Organik Ürünler Manavı’na gidin. Anadolu’nun farklı yerlerinden getirilen ‘gerçek’ meyve-sebze, organik tarım yapan çiftçilerden alınıyor. Burada, organik bakliyat, baharat, bitki çayı ve zeytinyağı satışı da yapılıyor.

(0212) 243 25 75

Şahkulu Sokak 5/1, Kuledibi

Her gün 10.00-20.00 arasında açık.

Galata Şarküteri

Envai çeşit peynir ve et ürününün bulunduğu Galata Şarküteri, ağzının tadını bilenlerin mutlaka uğraması gereken bir adres. Trakya beyaz peyniri, Kars kaşarı, Kıbrıs hellimi gibi yerli çeşitlerin yanında Hollanda peynirleri ve İsviçre fondü peyniri gibi ithal çeşitler de var. Peynirlerinizi seçip şarap-peynir keyfi yapmak isterseniz mekanın ortasındaki geniş masa sizi bekliyor. Et ürünleri seçkisinde bulunan rozbif, dana bacon, füme dil, antrikot sucuk ve İtalyan salamı da en az peynirler kadar leziz. Mezeler, İtalyan makarnaları, bal ve reçel çeşitleri, zeytinyağları bu butik şarküteride bulabileceğiniz diğer seçenekler.

(0212) 245 43 45

Serdar-ı Ekrem Sokak 30/A, Galata

Pazartesi hariç hafta içi her gün 09.00-20.00, haftasonu 09.00-22.00 arasında açık.

Mavra Design.cafe

Galata’da evinizin rahatlığı ve sıcaklığını aratmayacak yegane mekan Mavra Cafe. İster laptop’ınızı alıp fincan fincan latte’nizi devirerek saatlerce çalışın, ister kalabalık arkadaş grubunuzla gidip uzun masaya kurulun ve sohbete dalın. Pazar günleri açık büfe kahvaltının tadına bakmak isterseniz elinizi çabuk tutmanız gerekiyor. Zira mekan küçük, Galata ahalisi pek bir Mavra’cı.

(0212) 252 74 88

Serdar-ı Ekrem Caddesi 31, Kuledibi

Her gün 08.00-00.00 arasında açık.

Kredi kartları geçerli.

Açık Mutfak

Esra Şener’in iki buçuk yıl önce açtığı bu mekana adeta bir anneanne eli değmiş gibi. Minik camının önünde asılı duran emaye cezveler ve çaydanlıklar sizi içeri davet ediyor; orada samimi, sahici ve şeffaf bir ortam sizi bekliyor. Her gün değişen yemekler bir bir girişteki tezgaha diziliyor. Size sadece ne yemek istediğinize karar vermek kalıyor.

(0212) 293 74 33

Tımarcı Sokak 6/B, Kuledibi

Hafta içi 13.00-00.00, cumartesi 11.00-00.00 arasında açık.

(Time Out'un Aralık sayısında yayınlandı)

1 comment:

  1. çok çok faydalı bir dosya olmuş. çok beğendim :)

    ReplyDelete