19/03/2009

Salvatore Ferragamo'ya Saygılarımla

Varina deryası

Sizi tanımayı çok isterdim Signore Ferragamo. 9 yaşından 14’üne kadar Güney İtalya’nın küçük bir köyünde bir ayakkabı kunduracısının çırağı olmak nasıl bir şeydi acaba? Hollywood’un yıldızının parlamaya başladığı 20’li yıllarda oraya giderek ‘Hollywood Boot Shop’u açmak ve bugün bile gözlerimizi kamaştıran yıldızlar için ayakkabı tasarlamanın ne demek olduğunu sizden dinlemek harika olurdu.




Marilyn Monroe ve Audrey Hepburn'ün Ferragamoları

Gloria Swanson’ın klasik modellerinizi seçtiğinden, Marlene Dietrich’in de en son moda olanları satın alıp en fazla iki kere giydiğinden dem vurmuşsunuz. Marilyn Monroe tam 10 yıl boyunca aynı modelden şaşmamış: 11 cm topuklu, sivri burunlu stilettolar. Ava Gardner, Bette Davis, Rita Hayworth ve Audrey Hepburn’ün ayaklarına da değmiş Ferragamo ayakkabılar. 1938’de dolgu topuğu icad etmişsiniz. Aynı yıl Judy Garland için tasarladığınız dolgusu rengarenk süetten o enfes sandaletle ayakkabı dünyasında bir kült yaratmışsınız.


Judy Garland'ın kült sandaleti

II. Dünya Savaşı gelip çatsa da sizin yaratıcılığınıza darbe vuramamış. Yokluğun dünyanın sonu olmadığı göstermişsiniz insanlara. Şişe mantarı, selofan ve rafya gibi müstesna malzemeleri kullanarak herkesi şaşırtmışsınız.
Şimdi Shangai’daki Museum of Contemporary Art’ta markanızın kuruluşunun 80. yılı şerefine bir sergi düzenleniyor. Ben de ‘Salvatore Ferragamo: Evolving Legend 1928-2008’ adlı sergideki Minnie Mouse babet adını verdiğim ünlü Varinaların içine balıklama atlama arzusuyla doluyum.

No comments:

Post a Comment